Peki B 12 vitamini nedir ve ne işe yarar?
B12 vitamini beden için mucizedir. Genellikle bitki besin kaynaklarında mevcut değildir ve vejetaryenlerin diyetlerinde yeteri kadar tüketmemeleri olasıdır. Sinir sistemini sağlıklı tutmak ve kırmızı kan hücreleri oluşturmak için vücudunuzun B12 vitaminine ihtiyacı vardır.
B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir, fakat diğer suda eriyen besinlerden farklı olarak karaciğerde, böbreklerde ve diğer vücut dokularında depolanır. Kobalt minerali içerir ve dolayısıyla kobalamin olarak da bilinir. Özellikle vejetaryenler ve yaşlılar b 12 vitamin eksikliği riski altında olduklarından, hakkında öğrenilebileceğiniz ne varsa öğrenmek ve takviye alırken göz önünde bulundurmak özellikle önemlidir.
B12 vitamini genellikle bitki besin kaynaklarında mevcut değildir ve vejetaryenlerin diyetlerinde yeteri kadar tüketmemeleri olasıdır.
Aynı zamanda kobalamin düzeyleri yaşla düştüğünden, yaşlı insanlar olası eksiklik belirtilerini kendilerinde izlemelidirler. Bununla birlikte, yaşlılardaki eksiklikler genellikle beslenme eksikliğinden değil vitaminin uygun olmayan emiliminden kaynaklanır.
B12 vitamin eksikliği belirtileri vücut rezervleri tamamen tükeninceye kadar kendilerini beş veya altı yıl belli etmeyebileceklerinden dolayı, b 12 vitamin takviyesi almayı her zaman göz önünde bulundurmak önem kazanır.
B12 vitamini eksikliği nedenleri nelerdir?
• Mideniz yeterince intrinsik faktör üretemiyordur.
• Bağırsaklarınız yeterince B12 vitamini ememiyordur.
• B12 vitamini bulunan gıdaları yeterince yemiyorsunuzdur (bu genellikle Vejeteryan diyeti uygulan kişilerde görülür)
B12 vitamini faydaları nelerdir?
• Cobalamin alyuvarların oluşumunda folik asitle birlikte çalışır ve böylelikle kansızlığı önler. İştahı arttırır.
• B12 vitamini homosistein düzeylerini düşürmede kullanılabilir – bu maddenin yüksek düzeyleri olası kalp hastalığına işaret edebilir, yani olası bir kalp hastası adayı iseniz, homosistein düzeylerinizi normale döndürmeye yardımcı olmak için b6 b12 vitaminleri ile folik asit bileşimlerini kullanabilirsiniz. (b9 b12 b6)
• Bu vitamin sağlıklı sinir sistemi muhafazası için gereklidir. Uzun sureli eksikliği, eğer tedavisiz kalırsa, geri dönülemez nörolojik hasarlara neden olabilir. Sinir hücreleri hasar görmüşse tedavi edici rol oynar.
• İlaveten, vücut besinlerin emilimi ve uygun hazım için de bu vitamine ihtiyaç duyar. Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir. Aynı zamanda hafızayı ve konsantrasyonu da geliştirmeye yardım etmesi ve rahat bir uyku sağlaması da B12 vitamini faydaları arasındadır. Öğrenme ve hafıza kapasitelerini geliştirir.
* B12 vitamin eksikliği ciddi zihinsel sorunlara yol açar. Kansızlık görülür. El ve ayaklarda uyuşmaya sebep olması da b12 vitamini eksikliği ile ortaya çıkabilecek bir sorundur.
* Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir.
* Kişinin normal olarak büyüme fonksiyonu gösterebilmesini sağlar.
B12 vitamini’nin en fazla bulunduğu besinler arasında karaciğer ve böbrek, tavuk eti, yumurta sarısı, kabuklu deniz canlıları, balık ve süt ürünleridir.
B12 vitamini’nin kalçadan kas içine enjekte edilmesi ağızdan B12 vitamini alınmasına oranla 50 kat daha etkilidir. B12 vitamini eksikliğinde kişide halsizlik, ellerde ve ayaklarda uyuşma, yürüme güçlüğü ya da denge bozukluğu, ileri yaş dönemlerinde bunama, yoğunlaşamama ve bazı psikiyatrik rahatsızlıklar görülebilmektedir. B12 vitamini eksikliğinde vücutta yeterince demir vitamini depolanamaz.
B12 vitamini’nin eksikliğinde düzensiz kalp ritimleri, nefes daralması, saçlarda dökülme, tırnaklarda kolayca kırılma gibi durumlar görülebilmektedir. Bu nedenle eksikliği oldukça önemsenmelidir ve mutlaka bir hekime danışarak bilgi alınmalıdır.
B12 vitamininin eksikliğinde yaşanan rahatsızlıklar nelerdir?
B12 vitaminin eksikliğinde oluşan rahatsızlıklar şunlardır:
Yürüme bozukluğu,
Kronik yorgunluk,
Depresyon,
Sindirim bozuklukları,
Baş dönmesi,
Uyku hali,
Karaciğer büyümesi,
Göz bozuklukları,
Halüsinasyonlar,
Baş ağrıları,
Dil enfeksiyonu,
Huzursuzluk,
Zor nefes alma,
Hafıza kaybı,
Sinirsel bozulmalar,
Kalp çarpıntısı,
Kansızlık,
Kulaklarda çınlama,
Omurilik yıpranması gibi rahatsızlıklar görülebilir
Vitaminler faydaları ve zararları sayfamız için tıklayınız
Kronik yorgunluk,
Depresyon,
Sindirim bozuklukları,
Baş dönmesi,
Uyku hali,
Karaciğer büyümesi,
Göz bozuklukları,
Halüsinasyonlar,
Baş ağrıları,
Dil enfeksiyonu,
Huzursuzluk,
Zor nefes alma,
Hafıza kaybı,
Sinirsel bozulmalar,
Kalp çarpıntısı,
Kansızlık,
Kulaklarda çınlama,
Omurilik yıpranması gibi rahatsızlıklar görülebilir
Vitaminler faydaları ve zararları sayfamız için tıklayınız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder