Bebekler, çocuklar uyurken büyürler derlerdi büyüklerimiz. Bunda ciddi oranda bir doğruluk payı vardır. Gece karanlıkta uyuduğumuzda beynimiz büyüme hormonu da denilen melatonin hormonu üretimine izin verir. Melatonin hormonu karanlıkta uyur iken salgılanan bir hormondur ve salıklı büyümeden, vücudumuzun en temel korunma mekanizmalarını harekete geçiren bir hormondur.
Melatonin hormonu ilginç bir şekilde uyurken ve karanlıkta en bol olarak salgılanır. Gece lambası ile aydınlatılmış veya Tv ışığında uyurken bile salgılanmada ciddi oranda düşme olur.
Melatonin Hormonu Nedir?
Melatonin hormonu beyinde bulunan epifiz bezinden salgılanır. En temel görevi uyku ritmini ayarlamak ve insanın ve tüm memelilerin doğal (biyolojik) iç saatini hep ayarlı tutmaktır.
Melatonin Hormonu Ne İşe Yarar?
Melatonin hormonu faydaları, vücudumuzun savunma mekanizmalarını uyarır derken soğuk algınlığından, kansere hemen her türden savunma mekanizmamız bu hormon vasıtası ile harekete geçirilir. Yapılan klinik test ve deneyler ile savaşta birçok kanser türüne ve özellikle meme kanserine, kalp ve damar hastalıklarının gelişmesinde melatonin hormonu faydaları sayesinde ciddi bir korumanın varlığı ve etkisi gözlenmiştir.
Yapılan bilimsel gözlemlerden edinilen istatistiklere göstermektedir ki gece çalışan insanlarda daha çabuk hastalanma ve kanser riski artmaktadır. Özellikle meme kanseri gece çalışan kadınlarda daha sık görülür. Buradaki esas etkenin gece uykusunun olmaması yüzünden melatonin hormonu eksikliği ve bu yüzden bağışıklık sisteminin tam çalışamamasıdır.
Melatonin hormonu güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasında önemli bir adımdır dinç ve sağlıklı bir yaşam için önemli bir hormondur. Melatonin hormonun faydaları için yapılan araştırmalarda, melatoninin pek çok kanser tümörünün büyümesini baskıladığı ve hatta azalttığı gözlenmiştir. Melatonin hormonu doğru dozlarda verildiğinde verildiğin de direkt olarak tümör hücrelerini tedavi edici bir etkiye sahiptir.
Melatonin hormonun faydaları sadece hastalıklarda değil günlük yaşamda dinç ve sağlıklı olmamızda da bu marifetli etkili olmaktadır. Melatonin hormonu uzun yaşamanın gerçek sırlarından biridir aynı zamanda.
İlaç firmaları tarafından tamamen bitkisel ve doğal yollarla üretilen melatonin takviyeleri piyasada mevcuttur. Uykusuzluk, halsizlik, kronik yorgunluk ve diğer uyku problemleri ile karşı karşıya kalan kişilerin mutlaka uzman doktora başvurarak fikir almaları ve doktor onayladığı takdirde bu takviyelerden kullanmaları gerekmektedir.
Deneysel olarak melatoninin birçok tümör tipinde büyümeyi sınırlandırdığı gözlenmiştir. Melatonin, deneysel meme tümörlerinde baskılayıcı bir rol oynamaktadır.
Melatonin Hormonu Nasıl Arttırılır?
Vücudumuzun birçok kendini koruma mekanizması ve bağışıklık sistemi vardır. Önemli olan bu doğru bir beslenme ve yaşam alışkanlıkları ile bu sistemlerin sağlıklı çalışmasına engel olmadan desteklememizdir. Bunları bir yaşam biçimi haline getirdiğimiz sürece daha sağlıklı ve dirençli bir yaşam olanağına sahip oluruz.
Yeme içme, spor gibi sağlıklı yaşamın adımları düzenli olarak gece uykuları ile desteklendiğinde vücudun kendini onarması için gerekli Melatonin hormonu üretilmesini sağlar ve bu işlem tüm vücudumuzun doğal dengesini olumlu bir şekilde düzenlenmesini sağlar. Bu yüzden gece uykusu yerine konulamayacak kadar önemli bir yaşam tarzı olacaktır. Yani yaşamsal öneme sahip melatonin hormonumuzu arttırmanın en önemli yolu gece karanlıkta uyumaktan geçer. Bu çok eski geçmişinizden bugüne gün ışığına uyumlu yaşamanın gerektirdiği evrimsel bir süreç tarafından oluşmuştur.
Hatırlayınız yoğun gece yaşamının olmasını sağlayan elektrik gibi teknolojik şartlar evrim sürecimizde bir an kadar bile eski değildir. Doğa bize gün ışığında çalışmak ve gece uyumak üzere şartlara en uygun biyolojik saati kurmuştur. Bu düzeni mümkün olduğunca bozmamak gerekir. Yani yine eskilerin dediği gibi erken yatıp erken kalkmak Melatonin hormonu üretimini sağlar ve bu da sağlıklı bir yaşamın doğal biçimidir. En azından gece uykularımızda Melatonin hormonu için ışıklı ortamlarda uyumamayı sağlamamız ve alışkanlık haline getirmemiz gerekir.
Melatonin Eksikliği İçin Kullanılan İlaçlar
Gerek düzensiz gece uykuları gerekse diğer bazı nedenler olsun yeterli melatonin hormonuna sahip değil isek bunu bir yere kadar telafi etmek için melatonin hormonu hapı kullanılabilinir.
Melatonin hormonu eksikliği durumlarında kesinlikle doktor tavsiyesi bazı ilaçlar kullanılabilinir. Ancak doktor kontrolü şarttır ve bazen ciddi yan etkileri olabilir. melatonin hormonu hapı olarak kullanılan ve vücudun melatolün hormonu seviyesini arttırabilen melatolin hormonu ve uyku ilaçları tablet veya enjeksiyon formunda mevcuttur. Melatonin için alınan uyku hapları kesinlikle doktor kontrolünde başlatılan ve sürekli doktor denetimi altında olan ilaçlardır.
Melatonin hormonu hapı kullanımı ile bazı rahatsızlıklarda gerileme ve iyileşme görülebilir. Ancak bazı durumlarda Melatonin hormonu hapı yan etkilerde bulunur ve farklı olumsuz belirtilere yol açabilir. Tedavi amaçlı kullanılan kullanılan bazı ilaçlar örneğin MEL, N-asetil gibi bazı ilaçlar kesin doktor önerisi ve kontrolünde kullanılmalıdır. Oluşabilecek yan etkiler arasında böbrek rahatsızlıkları ve yetmezliği, sık baş ağrısı, sürekli halsizlik gibi istenmeyen durumlara yol açabilir.
Bu durumda derhal ilacın kullanılması durdurulmalı ve acilen hekime başvurulmalıdır. Doktorun önerileri doğrultusunda Melatonin hapı yan etkileri mutlaka ciddiye alınmalı ve bu ilaçların kullanımı durdurulmalıdır. Gerekir ise doktor benzer işlevi olan alternatif bir ilaç ve tedaviye geçebilir. Hangi durumlarda tablet veya enjeksiyon formunun kullanılacağına doktor kara verir.
Melatonin Hormonu İçeren Besinler
Melatonin hormonu beyinde bulunan epifiz bezinden salgılanır ve triptofan aminoasidine ihtiyaç duyulur. Bu amino asit melatonin ve seratonin sentezi için kullanılır. Bünyemizde yeteri kadar triptofan yok ise melatonin salgısı az olacaktır.
Vücudun bu ihtiyacını ancak sesinler vasıtası ile alabiliriz. Melatonin hormonu üretimi için Triptofan maddesini içeren yiyecekler arasında, Et, balık, peynir, muz, çilek, elma, naranciye, böğürtlen, fıstık, tüm kabuklu yemişler, kestane, patlıcan, yeşil sebzeler, yosun, lahana, soğan, domates, mantar, karnabahar, patates ve salatalık, baklagiller, kabak, çemen, susam, keten tohumu ve ayçiçeği tohumları gibi birçok besinde değişik oranlarda vardır.
Melatonin hormonu üretimi için Triptofan maddesini içeren besinlerin yanı sıra Başta kızılcık ve kızılcık suyu olmak üzere deve dikeni, rezene, anason, çemen, hardal ve sarı kantaron gibi gıdalarla, çinko ve magnezyum içeren besinler de melatonin hormonu salgısını daha fazla sentezlenmesinde etkili olurlar.
Tüm insanlar ve memeli hayvanlarda büyük öneme sahip Melatonin hormonu tüm bu besinlerin yeterince alınması sonrasında bile eksik kalabilir. Daha en başta söylediğimiz gibi bu hormonun oluşmasında kesin karanlık bir ortamda gece uykusuna ihtiyaç vardır. Sentez ancak bu yolla gerçekleşmektedir.
Melatonin hormonu aşk hayatının da önemli bir bileşenidir. Yeterli düzeylerde olduğunda fiziksel dinginliğimiz ve buna bağlı olarak doğal cinsel uyarılarımız ve buna yanıt verme isteğimiz artacaktır. İleri yaşlarda cinsel isteğin azalmasında melatonin hormonunun yetersizliğinin payı olduğunu söyleyebiliriz.
Örneğin 70 yaşındaki bir insanındaki melatonin hormonu seviyesi 20 li yaşlardaki bir insanın melatonin hormonu seviyesinin yüzde 10 u seviyesinde olduğu ve bununda günlük yaşamın birçok alanında olduğu gibi cinsel hayatımızda da performans ve isteğin düşük olmasına neden olur. İleri yaşlarda da mutlu bir cinsel hayat yaşlılık dönemlerimizde de düzenli beslenme ve bedensel hareketliliğin yanı sıra gece uykularına özen göstermeden geçer.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder