3 Mart 2020 Salı

Engelli Hakları - Engelli raporu ile araç alımında ötv indiriminden nasıl yararlanılır?

Engelli Hakları - Engelli raporu ile sıfır araç alımında ötv indiriminden nasıl yararlanılır?

Engelli raporu ile araç alırken eğer aracı alacak siz iseniz, yüzde 40 üzeri engelli raporunuzla ötv muafiyetinden yararlanarak araç alabilirsiniz.

Eğer engelli yakınınız adına araç alıyor iseniz, 18 yaşından küçük engelli çocuğunuz için %90 üzeri raporu var ise ötv muafiyetinden yararlanarak araç alabilirsiniz. Eğer engelli yakınınız 18 yaşından büyükse aracı mahkeme kararı ile yine %90 üzeri engelli raporu ile alabiliyorsunuz.

ÖTV indirimi nasıl hesaplanır?

ÖTV indirimi firmaların uyguladıkları ÖTV üzerinden hesaplanır, örnek vermek gerekirse %50 ÖTV uygulayan bir firmadan araç alırken 150.000 TL'lik bir araca 50.000 TL ÖTV eklenmiş demektir. Yani bu aracın size maliyeti 100.000 TL olacaktır. Bu oran bazı firmalarda %40, bazı firmalarda %65 oranında olabilmektedir. Bunu da bayilerle görüşerek öğrenebilirsiniz.

Engelli aracı için MTV ödenir mi?

Engelli raporumuzla aldığımız aracımız için MTV ödemeyiz. Engelliler MTV'den de muaftır. Ancak MTV'den muaf olmak için vergi dairesine bildirim yapmayı unutmayınız. https://ivd.gib.gov.tr/ adresine girerek internet üzerinden hazır formu doldurarak başvurunuzu yapabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder